Drag
Anaokulu İlkokul Ortaokul Anadolu Lisesi
Telefon

0552 600 11 14

 

YKS SINAVINA HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALI ?

Üniversite sınavına hazırlık süreci uzun, zorlu ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte yaptığınız çalışmaların yanında psikolojik olarakta dayanıklı olmanız gerekiyor.

Bazı anlar gelecek yorulacaksınız, çok çalışmanıza rağmen netleriniz bir türlü artmadığı için yapamayacağınızı düşüneceksiniz, yapamayacağınızı düşündükçe stres, kaygı seviyeleriniz artacak belki ailenize mahcup olmaktan korkacaksınız vb gibi birçok zorlu süreç yaklaşık 8 ay boyunca size eşlik edecek.

Sizin bu durumlar karşısında yapmanız gereken tek şey ne olursa olsun pes etmeden, vazgeçmeden sonuna kadar çalışmalarınızı sürdürmek.

Üniversite sınavı hazırlık sürecinde başarıya ulaşmak için dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır.

*Bunlardan ilki mutlaka kendinize hedefler koyun.

Bu hedefler Üniversite/Bölüm hedefi olabileceği gibi Haftalık/Aylık bitirilecek konular ya da Deneme sınavlarında kaç net yapılacağı gibi hedeflerde olabilir. Hedef belirlerken hedeflerinizin mevcut durumunuzun çok üzerinde olmaması gerekir. Hedefler çok yüksek olduğunda iki tür problem ortaya çıkabilir.

Bu problemlerden ilki hedeflerin çok yüksek olması sizin üzerinizdeki stres,kaygı düzeyini arttırabilir. Diğer sorun bir süre sonra ne kadar çalışırsanız çalışın hedefiniz çok yüksek olduğundan bu hedefi gerçekleştiremeyeceğiniz için çalışmayı bırakmaktır. Eğer bir hedefiniz olmazsa neden, niçin düzenli bir çalışmanız gerektiğiyle ilgili kafanızda net bir cevap olmadığı için uzun vadede çalışmalarınız verimsiz olur.

Kendinize bir hedef belirledikten sonra 2. aşama düzenli bir çalışma programınızın olmasıdır.

Başarıya giden yolda düzenli bir çalışma programınızın olması çok önemlidir. Çünkü bu sayede haftalık olarak tüm derslere olması gereken şekilde zaman ayırırsınız ve derslerde konularda düzenli bir ilerleme sağlayıp sınava kadar olan ki süreçte konuları bitirme zamanıyla ilgili planlamanız hazır olur. Eğer bir çalışma programınız olmazsa hangi gün hangi derse çalışmanız gerektiğiyle ilgili kafanızda sürekli bir soru işareti olur, Çalışma programı olmadığında genellikle yapılamayan derslere çalışılmaz, ya da az zaman ayrılır, Düzenli bir planınız olmadığı için çoğu konuya yeteri kadar zaman ayıramazsınız aynı zamanda sınava kadar çoğu konuyu bitirememe ihtimaliniz yüksek olur. Bunun için haftalık düzenli bir programın olması çok önemlidir.

Düzenli bir şekilde çalışmak…

Haftanın 6 günü belirli bir tempoda çalışmak önemlidir. Belirlediğiniz 1 günde ise tempoyu biraz daha düşürüp kendinize zaman ayırmanız, zihinsel, psikolojik olarak rahatlayıp bir sonra ki hafta için enerji depolamanız açısından faydalı olur. Haftanın 7 günü yüksek tempoda çalıştığınız da bir süre sonra yorgunluk, bıkkınlık belirtileri baş gösterip çalışma motivasyonunuz düşebilir. Sınavın uzun bir maraton olduğunu düşündüğümüzde bu bizim için istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden çalışma temposunun hafta hafta kademeli olarak arttırılması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta düzenli çalışmaktır. Kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda bile günlük 1-2 saatte olsa mutlaka çalışma yapın, eğer 1 gün çalışıp 2 gün hiç çalışmamak gibi çalışmalarınızda bir düzen oturtmazsanız sınavda da başarılı olma ihtimaliniz çok düşük olur. Buraya kadar olan kısımla ilgili özet yapmak gerekirse sınavda başarılı olmak istiyorsak mutlaka hedef belirlemeli, haftalık düzenli çalışma programları oluşturmalı ve haftanın 6 günü belirli bir tempoda düzenli olarak çalışmalıyız.

   SON OLARAK…

12. sınıfta sınava hazırlanan çoğu öğrencinin aklına hazırlık sürecinin bir noktasında mezuna kalıp bir sonra ki sene sınava hazırlanma fikri gelebilir. Bakıldığında 1 yıl öğrenciler için çok büyük bir kayıp olmayabilir. Burada asıl kayıp öğrencinin mezuna kalma düşüncesiyle sınava hazırlanmayı tamamen ertesi yıla bırakmasıdır. Mezuna kalsanız da kalmasınız da mutlaka sınava kadar elinizden geleni yapıp düzenli bir şekilde çalışın. Mezuna kalmanız ertesi yıl size istediğiniz bölümü/üniversiteyi kazanma garantisi vermez. 12.sınıf boyunca düzenli bir şekilde çalıştığınızda mezuna kaldığınızda iyi bir altyapınız olur. Sınava hazırlıkta rakiplerinizden daha avantajlı konuma gelirsiniz.